Share

Oikein mitoitettu polkupyörä tuo iloa oppimiseen

valinta-lapselle

Muistatko ensimmäisen oikean polkupyöräsi? Monet meistä muistavat ainakin pyörän värin ja ylpeyden tunteen, kun apupyörät jäivät historiaan. Jotta elämänmittaisen taidon oppiminen onnistuisi mutkattomasti, lasten pyörää hankittaessa oikean kokoisen, laadukkaan menopelin valinta on tärkeää.

Polkupyörän valinta ja mitoitus lapselle

Lapselle mitoitukselta sopivan pyörän löytyminen on olennaista niin turvallisuuden kuin pyöräilytaitojen kehittymisenkin kannalta. Ensipyörää etsittäessä on hyvä muistaa, että pyörä ei saa olla liian suuri, sillä opetteluvaiheessa jalkojen tulee ylettyä tukevasti maahan. Polkupyörän oikea runko- ja rengaskoko sekä rungon sopiva mitoitus vaikuttavat tasapainoon ja ohjauksen hallintaan. Lapselle paras ajoasento on pysty, ja kun painopiste asettuu oikein, tuntuma on vakaa. Näin tasapainon ylläpitäminen on helpompaa, ja uuden taidon opetteleminen tuntuu hauskalta. Löytääksesi sopivan koon lapselle, tutustu kunkin lastenpyörämallin teknisissä tiedoissa mainittuihin suosituspituuksiin tai kysy apua Tunturi-kauppiaaltasi.

Laadukkuus takaa ajomukavuuden

Tunturin polkupyörien runkojen mitoituksessa otetaan huomioon suomalaisten mittasuhteet. Lapset kasvavat ja kehittyvät eri tahtia, joten tärkeintä on, että pyörä on juuri omalle tasolle sopiva. Pyörällä ajaminen voi tuntua pelottavalta, mutta tukeva runko ja hallittu ajoasento tuovat luottamusta omiin taitoihin. Laadukkaat osat kestävät käytössä, pyörää on kevyt polkea, se rullaa hyvin ja osia voi myös huoltaa. Valitettavasti aina ei ole näin. Markkinoilla on lasten pyöriä, joiden jarruja ei esimerkiksi voi huoltaa tai korjata, mikä on melkoinen turvallisuusriski.

Vaihteet vai ei?

Kun pyöräilyn alkeet ovat hallussa, tulee ajankohtaiseksi miettiä vaihdepyörän tarpeellisuutta. Vaihteita ei kannata arastella, sillä ne ovat oiva lisä pyöräilyn nautittavuuden kannalta. Näin lapsen on helpompi polkea vanhempienkin seurassa esimerkiksi ylämäessä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös tyttöjen pyörähankintaan: jostain syystä pojille ostetaan vaihdepyöriä, mutta tytöille valitaan useammin yksivaihteinen polkupyörä. Turvallisen pyöräilyn kannalta vaihteita on hyvä opetella käyttämään jo nuorena. Vaihteet lisäävät myös ajomukavuutta, jolloin pyörää tulee käytettyä useammin. Kun pyörä on lapselle mieluisa, opettelukin sujuu luontevasti.

Kattava nuorten- ja lastenpyörämallisto

Tämän kauden nuorten pyörämallistosta löytyy uudet pyörämallit 26-tuumaisilla renkailla oleva tyttöjen Gossip ja poikien Bomber DRT 26″. Lisäksi mallistossa on saatavilla 24-tuumaiset mallit tytöille ja pojille. Perheen pienimmille on tarjolla 12″-, 16″- ja 20″ lastenpyörät.