Pyörän valinta lapselle

Muistatko ensimmäisen oikean polkupyöräsi? Monet meistä muistavat ainakin pyörän värin ja ylpeyden tunteen, kun apupyörät jäivät historiaan. Jotta elämänmittaisen taidon oppiminen onnistuisi mutkattomasti, lasten pyörää hankittaessa oikean kokoisen, laadukkaan menopelin valinta on tärkeää.

Oikein mitoitettu polkupyörä tuo iloa oppimiseen

Lapselle mitoitukselta sopivan pyörän löytyminen on olennaista niin turvallisuuden kuin pyöräilytaitojen kehittymisenkin kannalta. Ensipyörää etsittäessä on hyvä muistaa, että pyörä ei saa olla liian suuri, sillä opetteluvaiheessa jalkojen tulee ylettyä tukevasti maahan. Polkupyörän oikea runko- ja rengaskoko sekä rungon sopiva mitoitus vaikuttavat tasapainoon ja ohjauksen hallintaan. Lapselle paras ajoasento on pysty, ja kun painopiste asettuu oikein, tuntuma on vakaa. Näin tasapainon ylläpitäminen on helpompaa, ja uuden taidon opetteleminen tuntuu hauskalta. Löytääksesi sopivan pyörän lapselle, tutustu oheiseen lastenpyörien ohjeellisiin suosituskokoihin.

Vaihteet vai ei?

Kun pyöräilyn alkeet ovat hallussa, tulee ajankohtaiseksi miettiä vaihdepyörän tarpeellisuutta. Vaihteita ei kannata arastella, sillä ne ovat oiva lisä pyöräilyn nautittavuuden kannalta. Näin lapsen on helpompi polkea vanhempienkin seurassa esimerkiksi ylämäessä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös tyttöjen pyörähankintaan: jostain syystä pojille ostetaan vaihdepyöriä, mutta tytöille valitaan useammin yksivaihteinen polkupyörä. Turvallisen pyöräilyn kannalta vaihteita on hyvä opetella käyttämään jo nuorena. Vaihteet lisäävät myös ajomukavuutta, jolloin pyörää tulee käytettyä useammin. Kun pyörä on lapselle mieluisa, opettelukin sujuu luontevasti.

Lastenpyörien ohjeelliset suosituskoot

Pyörän rengaskoko Lapsen pituus
26″ 135-160cm
24″ 125-140cm
20″ 110-125cm
16″ 90-110cm
12″ 80-100cm

Pyörät niin tytöille kuin pojille

Tunturi nuorten pyörämallistosta löytyy pyörä niin tytöille kuin pojille, joko 26- tai 24-tuumaisilla renkailla. Perheen pienimmille polkijoille on tarjolla 12-, 16- ja 20-tuumaiset lastenpyörät. Jokainen pyörämalli on varustettu turvallisella jalkajarrulla ja käsijarrulla, jolloin sen käyttäminen tulee tutuksi jo pienestä saakka